.


Siteul  s-a mutat la adresa:

Multumesc,

Expeditie bucovineana pe cel mai inalt varf din peninsula Balcanica :Vf. Musala 2925 m

Varful Musala -Masivul Rila:Veliko Tarnovo :cel mai inalt varf din peninsula Balcanica


Varful Musala (în bulgară Мусала), aflat în Munții Rila, este cel mai înalt vârf montan din Bulgaria și din întreaga Peninsulă Balcanică, având o altitudine de 2.925 m.
Ne batea de mai mult timp gandul sa facem o expeditaie pe munte in afara tarisoarei nostre pe un varf mai inalt dar totusi accesibil ca pret si dificultate. .La inceputul lunii septembrie, ni s-a oferit oportunitarea de a merge si a escalada Vf. Musala din Bulgaria , cel mai inalt din peninsula Balcanica.


In perioada 10- 13 septembrie impreuna cu alti 2 temerati Radauteni cu trenul catre Bucuresti, urmand ca de acolo sa ni se mai alature 2 pesoane si sa mergem cu masina pana la
Borovetz, una din faimoasele statiuni de ski bulgare.
Pentru antrenament am parcurs mai multe trasee cu grade diferite de dificultate prin Obcinile Bucovinei.
Vineri seara ne-am pornit din Bucuresti cu masina iar sambata dimineata dupa 7 ore de mers am ajuns la Borovetz.
Vf Musala
Am urcat muntele cu telegondola de la înălţimea de 1315 metri, altitudinea staţiunii Borovets, până la 2369 de metri, cât se înregistrau la capătul de sus al telegondolei. În vale, vremea era foarte închisă, fapt ce ne cam taia elanul de urcare. Dar inainte de a ajunge la destinaţie, telegondola a străpuns stratul de nori iar noi am ieşit deasupra norilor, in fata noastra aparand o  panorama de nedescris in cuvinte.
IMG_0102

IMG_0096

IMG_0355

IMG_0126

IMG_0112
Dupa debarcare , ne-am indreptat spre cabana Musala, aflată în construcţie, situată la altitudinea de aproape 2400 de metri, pe malul unui frumos lac alpin.
In acest masiv exista 7 lacuri glaciare care de care mai frumose care le puteti admira in imaginile de mai jos.
IMG_0203

IMG_0271

IMG_0264
IMG_0215

IMG_0370

IMG_0365

IMG_0335

IMG_0333

Ajunşi pe malul lacului , am lasat rucsacii la cabana , am luat doar strictul necesar si am inceput urcarea spre refugiul Everest, aflat la altitudinea de 2709 de metri.

Urcusul spre varf
IMG_0149
Pante abrupte
IMG_0280
Varful Musala
IMG_0207
Peisajul superb ne facea sa ne oprim in loc si sa surprindem momentele cu aparatul foto.Dupa o regrupare aveam in fata impunatorul varf Musala  cu pantele sale abrupte si incepem sa il urcam pe o poteca bine definita si marcata pe alocuri traversam porţiuni mai dificile, dar le trecem cu uşurinţă. Încă puţin şi ajungem în vârf, la 2925 de metri. Peisajul este copleşitor, facem pozele de rigoare pe vârf arborând drapelul României.
IMG_0338
Steagul ROMANIEI pe Vf Musala , Muntii Rilla , Bulgaria
IMG_0291
Ceva mai jos de aceasta, în partea opusă muntelui faţă de locul pe unde au urcat, se afla un
loc unde, prin tradiţie, cei care ajung acolo trebuie să construiască o momâie (o mică movilă)din piatră. Ne conformam si noi si facem o momaie românească,lăsată amintire turiştilor.

Momania Romaneasca
IMG_0322
Cum timpul era destul de inaintat, am început să cobom, parcurgând traseul în sens invers. Am ajuns odată cu lăsarea întunericului în vale. Şi am aşezat cortul pe malul lacului pe o ceata densa pentru a ne odihni pentru ziua urmatoare.

Malul Lacului Musala-- locul de campore
IMG_0418

In timpul nopţii,am fost treziţi de o lapoviţă puternică, însă fără capacitatea de a ne afecta în vreun fel corturile bine ancorate.
IMG_0436
A doua zi dimineaţă, am admirat pentru ultima dată norii,care se ridicau cu epeziciune dinspre vale. Ne-au luat ramas bun de la Vf Musala facem o poza de grupin fata cabanei si speram sa il
mai facem si iarna
.
IMG_0442

IMG_0444
Poza de ramas bun
IMG_0450

Aceasta statiune este foarte renumita pentru partiile de ski. In Borovetz sunt partii cred cam cat sunt in toata Romania – aproximativ 65 km de partii. Nu mai vreau sa amintesc despre starea lor, ca incep sa ma enervez. Ca si concluzie : arata foarte bine.

IMG_0456

Acestea fiind spuse am început coborârea spre staţia de unde au luat telegondola.

Ultima zi am petrecut-o pe drumul de intoarece din Borovetz spre Veliko Tarnovo
-Sighisoara bulgareasca

Aflat nu departe de granita, intr-o zona de deal-podis as zice, Veliko are o istorie propie. Fosta capitala a celui de al doilea imperiului bulgar, Centrul imperiului l-a constituit cetatea din Veliko Tarnovo, resedinta permanenta a tarilor. Evident ca punctul de atractie cel mai important este cetatea Tsarevets. Pentru vizitarea ei se plateste o taxa de 8 lei (4 leva) de persoana, care include si dreptul de a fotografia, de a filma si de a te plimba acolo toata ziua. Ruinele cetatii sunt foarte bine intretinute, iar unele parti au fost chiar reconstruite in spirit medieval. Fortareata se intinde pe o suprafata foarte mare, imposibil de vizitat in intregime intr-o zi. Dar punctele ei importante (Biserica, ruinele cele mai bine pastrate, si turnurile de aparare pot fi acoperite lejer in cateva ore).
IMG_0508

IMG_0496

IMG_0495

IMG_0503
Dupa cum probabil ati auzit, cam orice e nitel mai ieftin in Bulgaria. O masa coplesitoare (calitativ & cantitativ) intr-un restaurant nu neaparat ieftin ne-a constat ~20RON de persoana
Amatorii de catarari si escalada stiu deja ca in preajma
Veliko Tarnova sunt o sumedie de locuri: faleze care mai de care amatorii de escalada tot soiul de treasee. De altfel Veliko Turnovo e o destinatie predilecta de weekend a cataratorilor romani. Exista o multime de trasee amenajate (pitonate), de diverse grade de dificultate. Iar daca nu sunteti pasionati de sport , puteti face o plimbare pe langa satucele din jur, sau puteti vizita una din multele manastiri aflate cam in raza de 20 de km fata de Veliko

La acesta excursie au participat
:Costică Martinescu, Vasile Bouaru, Otilia Barsan,Ciprian Barsan si Cristi Schipor

In incheiere, cateva informatii utile:

-distanta intre Bucuresti – Sofia –Borovetz aprox 460km
-distanta intre Bucuresti – Veliko Tarnovo aprox 200km
-paritatea leva – euro : 1,92 :1
-preturi – cam ca in Romania, in unele parti mult mai jos
-preturi de cazare la cabana Musala : aprox 15 leva/pers/zi
-pret bere/cafea/ciorba la cabana Musala : 3 leva
-preturi de cazare pensiune Veliko Tarnovo : de la 45leva/camera
-pret gondola Borovetz – Irecek (aprox 2300m) – 20 leva
-pret intrare / vizite manastiri,muzee : 2 leva /pers; este permisa fotografierea
-casele de skimb in Borovetz , Veliko Tarnovo sunt deskise pana noaptea tarziu; primesc si lei romanesti


Concluzie? Go Bulgaria - o alternativa mult superioara unui week-end pe Valea Prahovei.