.


Siteul  s-a mutat la adresa:









Multumesc,

Cetatea Şcheia sau Cetatea de Apus a Sucevei

Cetatea Scheia 080

Cetatea Scheia se afla la altitudinea de 384 m in partea de nord-vest a orasului, la marginea unei paduri , pe un pinten terminal al dealului Zamca. Ea fost ridicata in sec. XIV, de catre Petru I Musatinul si domina zona Sucevei. Cetatea avea forma unui romb cu latura de 36 m in interior si ziduri groase de 3 m. Fiecare colt avea un turn dreptunghiular, iar zidul din est este întarit de trei contraforti puternici.
Pe latura de nord-est si partial pe cea de sud-est a existat un sant de aparare cu val care marea potentialul de aparare al cetatii.
PICT0037
PICT0012

Existenţa Cetăţii Şcheia nu a fost pomenită în nici un document scris, doar tradiţia orală fiind cea care a transmis peste veacuri informaţia că a existat pe latura de vest a oraşului Suceava o cetate .

Cetatea Scheia 047
Cetatea Scheia sau Cetatea de apus a Sucevei cum a mai fost numita pentru a face diferenta fata de Cetatea de Scaun a Sucevei, a avut o existent foarte scrurta ,ea fiind demolata la inceputul secolului al XV-lea de Alexandru cel Bun din cauza alunecarilor de teren.. In prezent, din Cetatea Scheia nu au mai ramas decat niste ruine acoperite acum in mare parte cu balarii,.Vezi foto.
Accesul in incinta este gratuit, vizitatorii putand studia doar santul de aparare, contraforturile si pavajul.
Turistii care urca la cetate pot admira platoul pe care curge paraul Scheia si Manasitea armeneasca Zamca.
Cetatea Scheia 047
Cetatea Scheia 036

PICT0017

Au participat Martinescu Costica si Bouaru Vasile